Bodemdierendagen!

Illustratie: Djenné Fila

Doe je mee? Van 23 september t/m 15 oktober

De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. Zoek mee en ontdek welke kleine beestjes bij jou in de buurt de bodem gezond houden.

Elk jaar rond Dierendag gaan overal in het land honderden mensen op bodemdierensafari. Geef je waarneming online door en draag bij aan citizen science: een groot onderzoeksproject waarin mensen in heel Nederland samenwerken.

Dit jaar geven we extra aandacht aan het belang van bodemdieren in de stad.

https://www.bodemdierendagen.nl

Zoek tien diergroepen… of herken je de soort?

Zoek tijdens je waarneming tien diergroepen. Tips nodig om ze te herkennen? Download de zoekkaart met diergroepen. Binnen elke hoofdgroep zoeken we enkele soorten. Fijn als je die ook herkent! Wil je hulp om het te proberen? Download de zoekkaart met soorten. Kijk voor meer informatie over deze en andere bodemdiergroepen op de pagina

Rapportcijfer voor de bodem

Nadat je je waarneming hebt ingevuld, ontvang je via e-mail het rapportcijfer van de bodem die je hebt bekeken. Dat cijfer meet onder andere de activiteit van bodemdieren. Een plantenbak op het balkon krijgt daardoor meestal een lager cijfer dan een groene tuin. Verder: als je in de lente of winter bodemdieren zoekt, dan kan het nog koud zijn – en daardoor valt je cijfer lager uit.

https://www.bodemdierendagen.nl/doe-mee

 

Een initiatief van Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)

DOE MEE!

Heb jij een idee of een vraag? Stuur Bastian een bericht, dan kijken we samen wat voor jou de beste volgende stap is.

stadslab@bblthk.nl