Geslaagde kick-off Drinkable Rivers Wageningen

Op donderdagavond 22 februari waande iedereen in de bblthk zich even in, op of aan de Nederrijn van Wageningen. Het burgerinitiatief Drinkable Rivers Wageningen gaat deze avond officieel van start. We blikken terug op een avond vol verbinding met de Nederrijn; van warme herinneringen tot grote zorgen. Tot slot doen we, net als op de avond zelf, een oproep aan jou om mee te denken, meten of creëren met de projectgroep Drinkable Rivers Wageningen.

Tijdens de kick-off van Drinkable Rivers Wageningen wordt de bezoeker van de bblthk verblijdt met een divers programma. Allereerst volgen we de oprichter van Drinkable Rivers in een inspirerende korte film over een Drinkbare Maas. Het publiek praat onderling over hun eigen connectie met de Nederrijn. Iedereen verbindt zich op een eigen manier. Zingen voor de Rijn, zwemlessen krijgen in de Rijn, al kanoënd afval verzamelen, een rivierceremonie bijwonen, zwemmen in de Rijn, niet zwemmen in de vervuilde Rijn, of er de liefde van je leven ontmoeten.

We vervolgen de avond met een gesprek. Arnout woont al lange tijd pal aan de Rijn en deelt zijn ervaringen met aanspoelend afval, hoogwater, en de kwijnende vispopulatie. Ook gebruikt hij het rivierwater voor het bewateren van zijn moestuin en ziet hij afval als een mooie vondst. Ad, de andere gast op het podium, is natuurgids bij de Blauwe Bever en ziet de kwaliteit van de rivier de laatste jaren juist weer toenemen.

Als laatste deelt de projectgroep Drinkable Rivers Wageningen haar plannen. Ze organiseren jaarlijks zes openbare meetdagen, waarin zij de waterkwaliteit van de Nederrijn in kaart brengen. Met deze data leren we meer over de waterkwaliteit. Waarna we actief kunnen bijdragen aan een gezond(er) stroomgebied.

Al met al een hoopvolle avond met veel nieuwe ideeën. Benieuwd wat dit burgerinitiatief nu gaat doen en/of wil je deelnemen aan de metingen aan de Rijn? Mail naar stadslab@bblthk.nl. Bezoek de projectpagina voor meer informatie of volg het project op Instagram.

DOE MEE!

Heb jij een idee of een vraag? Stuur Bastian een bericht, dan kijken we samen wat voor jou de beste volgende stap is.

stadslab@bblthk.nl