Laurens van der Zee (o.a. werkzaam voor beelden van Wageningen) en Wim de Vos (werkzaam voor cultuur in Wageningen) vinden het belangrijk om de publieke kunst meer onder de aandacht te brengen bij de Wageningse bewoner. Maar wat is eigenlijk de connectie tussen jou en dat kunstwerk op de straathoek, of de graffiti muur op de fietsroute? Ben je hier bewust van, en hoe kan het mogelijk jouw welzijn vergroten? Dit gaat een groep masterstudenten en PhD’ers van de Wageningen Universiteit de komende 6 weken onderzoeken. Dit onderzoek is onderdeel van het project ‘beelden van Wageningen’ wat in 2017 gestart is.
Dit onderzoeksproject heeft tot doel te onderzoeken hoe kunst en welzijn met elkaar verbonden zijn. En daarnaast wat lokale initiatieven kunnen doen om het welzijn van de Wageningse inwoner te verbeteren door middel van openbare kunst. Vrijdag 15 maart was er een eerste overleg tussen de opdrachtgevers en de onderzoeksgroep. Vragen die tijdens dit overleg naar boven komen zijn: ‘Wat is welzijn eigenlijk?’, ‘Zien mensen de publieke kunst alleen als ze ook betrokken zijn geweest bij het plaatsen of uitkiezen ervan?’ en ‘Wat verstaan we eigenlijk onder publieke kunst?’.
Voldoende vragen om de komende weken mee aan de slag te gaan. De onderzoeksgroep is uitgenodigd om de stad op creatieve wijze te betrekken bij het onderzoek. Uiteraard ontvangen zij een zo divers en groot mogelijke input van de Wageningse inwoners. Mocht je graag willen bijdragen aan dit onderzoek en/of mee willen praten over welzijn en de publieke kunst in de stad? Mail dan naar stadslab@bblthk.nl.