Minibiebs in de stad

Startvraag 

Waar staan de minibiebs in Wageningen en wat betekenen de minibiebs voor hun eigenaren?

Kunnen een online kaart en andere publiciteit het bereik van de minibiebs vergroten?

Omschrijving

ZinZin is een collectief van lokale makers die samen met bewoners en bezoekers van Wageningen verhalen maken, in allerlei vormen. ZinZin ziet de boekenkastjes in de straten als een fascinerend fenomeen, dat verschillende vragen oproept voor onderzoek:

– (fase 1) Minibiebs maken kennis, cultuur en liefde voor boeken gratis beschikbaar voor iedereen. Maar mogelijk hebben ze veel meer functies: ze zorgen ook voor ruimte in de boekenkast van mensen die graag nieuwe boeken kopen. Waar staan de biebs, waarom staan ze er, en hoe worden ze gebruikt door eigenaren, passanten, brengers en halers?

– (fase 2a) Minibiebs laten zien dat veel mensen te veel van boeken houden om ze weg te gooien. Wat is in deze tijd de waarde van boeken? Wat betekent het dat boeken gratis verkrijgbaar zijn?

– (fase 2b) Minibiebs zorgen voor contacten tussen eigenaren en gebruikers. Wat is de bijdrage van minibiebs aan de sociale cohesie binnen en tussen wijken in Wageningen?

– (fase 2c) De minibiebs zelf zijn een uiting van volkscultuur: ze zijn allemaal anders en maken de plekken waar ze staan herkenbaar, zodat mensen zich meer verbinden met hun omgeving (placemaking). Een minibieb kan een wandelbestemming zijn, een herkenningspunt of iets dat kleur geeft tussen private woonhuizen en tuinen. Hoe geven eigenaren invulling aan hun rol als “minibibliothecaris”? Maken minibiebs straten, wijken en de stad aantrekkelijker en levendiger, en zo ja hoe?

ZinZin voert het onderzoek naar deze vragen zo veel mogelijk op een creatieve en participatieve manier uit. Door mee te doen aan de foto-challenge brengen Wageningers zelf niet alleen de minibiebs in beeld, maar maken ze ook een reeks mooie foto’s. Deze foto’s dienen weer om meer aandacht voor de minibiebs te genereren. Ook bij de vervolgvragen worden creatieve methoden van ‘community research’ ingezet, zoals poëzie, podcasten, upcycling, storytelling, etc. Zo vergroot dit onderzoek zélf de betrokkenheid en culturele diversiteit.

Rol Stadslab 

Stadslab helpt de minibiebs aan een storymap, een helder overzicht van locaties en het verhaal achter de minibieb.

Resultaat 

De eerste fase van dit project levert op:

– Een online kaart met informatie en beeld van de minibiebs in Wageningen

– Meer aandacht voor de minibiebs

– Samenwerking in Wageningen tussen culturele professionals en inwoners & bezoekers

Meer informatie 

Website Zinzin

Doe mee!

Heb jij een idee of een vraag? Stuur Bastian een bericht, dan kijken we samen wat voor jou de beste volgende stap is.

stadslab@bblthk.nl