Stadslab Wageningen helpt je als inwoner van Wageningen bij het beantwoorden van vragen over jouw buurt. Er wordt heel veel gemeten en gemonitord, voor allerlei doelen. Die data is niet altijd even makkelijk te vinden of te krijgen. Wij helpen je met het verzamelen van gegevens voor je onderzoek. Ook helpen we je aan een podium voor de resultaten. Zo kun jij met de juiste data jouw plan of initiatief een stap verder brengen.
Ken je dat gevoel? Je kijkt door je keukenraam naar buiten, mijmerend over waar je woont, over je straat, je buurt, je omgeving. En dat je dan denkt: ‘Ja, dat zouden we hier eens moeten doen!’, of ‘Hoe zou dat in deze buurt zitten?’ Maar hoe ga je met zo’n idee aan de slag?
Daarmee kan Stadslab je helpen! Want wat als jij nu toegang hebt tot data van de gemeente en andere bronnen, zodat je je verhaal kunt onderbouwen met cijfers? Dan heb je opeens een heel ander verhaal.
Met Stadslab streven wij naar ‘data-smart burgers’. Dat houdt in dat inwoners van Wageningen zich bewust zijn van wat er kan met data en hoe ze deze zelf kunnen inzetten.
Stadslab is een project van de bblthk Wageningen. Vanuit de bblthk
vinden wij digitaal burgerschap belangrijk. Digitaal burgerschap
betekent dat mensen zich actief, vaardig en weerbaar kunnen bewegen in
de online informatiesamenleving.
Stadslab is het podium voor je onderzoek en nog veel meer. Stadslab helpt je met het verzamelen van gegevens voor jouw onderzoek.
Stadslab is het podium voor je onderzoek en nog veel meer. Er wordt ontzettend veel gemeten en gemonitord. Maar veel van die kennis ligt bij overheden of commerciële bedrijven en is niet makkelijk toegankelijk. Burgers hebben minder vaker direct toegang tot informatie. Dat geldt vooral op lokaal niveau. Dat is precies waar Stadslab het verschil wil maken.
Stadslab helpt je bij het verzamelen van gegevens voor jouw onderzoek. Ter onderbouwing van jouw vraag of initiatief bijvoorbeeld.
In ons projectenoverzicht vind je voorbeelden van projecten en initiatieven waarbij Stadslab ondersteuning kan bieden. En het soort vragen waarmee je bij Stadslab terecht kan.
Stadslab helpt bij het stellen van de juiste vraag. Daarna kijken we welke data je nodig hebt om die vraag te beantwoorden. We helpen je om die data te verzamelen of in te zien, én om die goed in beeld te brengen.
Ondersteuning
- Een goede onderzoeksvraag is het begin van elk goed onderzoek. Daarom beginnen we met het aanscherpen van je onderzoeksvraag.
- Daarna kijken we met je naar de collectie van data: welke data kan jou verder helpen en waar is die wellicht al beschikbaar? Is dat bij een van onze partners, dan brengen we je in contact met de juiste personen.
- Misschien heb je zelf al data verzameld, waar je iets nuttigs mee wilt doen. Wij kunnen je helpen om dat mooi in beeld te brengen en beschikbaar te stellen aan anderen.
- Maar we helpen ook bij het opzetten van een enquête of andere manieren om zelf data te verzamelen. Misschien kun je ook wel wat hulp gebruiken van studenten of onderzoekers van de universiteit. Stadslab verbindt en ondersteunt je daarbij.
Podium
- Wij zorgen voor toegang tot en begeleiding bij gebruik van publicatietools zoals een data-dashboard of een eigen storymap-pagina.
- We tonen je resultaten fysiek op dashboard in de bblthk en op deze website.
- We kunnen je helpen een informatieavond te organiseren in de bbtlhk over jouw thema.
Stadslab is een project van de bblthk Wageningen. Partners zijn Wageningen UR, de gemeente Wageningen, de Wetenschapswinkel en Thuis Wageningen.
Applicatie- en Informatiebeheer GEO (gemeente Wageningen) zorgt voor de geo-database, beheert en verwerkt data in de database en verzorgt op verzoek dataleveringen.
De afdeling maakt data toegankelijk via (map)services, ontsluit en visualiseert geo-informatie d.m.v. tools als (digitale) kaarten, geo-viewers, dashboards, storymaps. Daarnaast geven ze advies over het beheer en gebruik van GIS/Geo-informatie aan potentiele gebruikers.
DOE MEE!
Heb jij een idee of een vraag? Stuur Bastian een bericht, dan kijken we samen wat voor jou de beste volgende stap is.