Waterkwaliteit van de Nederrijn: de tweede meetdag

Nieuwsgierig naar de waterkwaliteit tijdens de eerste metingen in februari? Lees dan hier het verslag van de projectgroep.

Twee maanden na de eerste meting stond projectgroep Drinkable Rivers Wageningen opnieuw aan de oevers van de Nederrijn om waterkwaliteit-metingen uit te voeren. Dit keer zat het weer mee en hebben ze in de zon kunnen lunchen. Deze dag werd samen georganiseerd met Rita vanuit Water Natuurlijk – de grootste waterschapspartij van Nederland.  

Een bloemkool in de Nederrijn

Bij aankomst was de eerste deelnemer al gearriveerd met haar kano, ze vertelde hen dat ze vaker de Nederrijn afvaart en plastic verzameld. Soms komt ze verpakkingen tegen met een Duits label. In het meest extreme scenario reist zo’n verpakking dus vanaf Zwitserland tot Nederland met de Rijn mee! Soms doet ze ook gekke vondsten, zoals een hele bloemkool of een enkele slipper. Een diverse groep aan mensen voegde zich bij de groep, allemaal met een affiniteit voor water en enkele heuse water experts. Als laatste voegde zich een hardloper bij hen, die een vroege ochtendduik in de Nederrijn had genoten.  

De perceptie van de waterkwaliteit

Doordat veel deelnemers van deze meetdag uit een andere generatie komen dan de projectgroep, kregen ze ook inzicht in de lange termijn veranderingen van de Nederrijn. Vroeger zei men bijvoorbeeld dat je in de Nederrijn je foto’s kon laten ontwikkelen en dat je er na het zwemmen lichtgevend uit zou komen. Toen zag men het water als vies en gevaarlijk. Tegenwoordig is onze perceptie van de waterkwaliteit wel anders. Zo nemen de meeste mensen met warm weer maar al te graag een duik in de Nederrijn. Wat hierbij helpt is dat het gebied rondom de Nederrijn is veranderd van landbouw naar natuurgebied. Vertoeven aan het water wordt over het algemeen als mooi en plezierig ervaren.  

Wat meten ze eigenlijk?

In de groep deelnemers waren ook diverse experts aanwezig: verschillende wetenschappers, politieke actievelingen en zo ook iemand vanuit Rijkswaterstaat. Een wetenschapper die lange tijd terug E-coli onderzoek gedaan had, was verbaasd over hun simpele en effectieve meetmethode. Verder wisten de experts hen meer te vertellen over de verschillende waarden die ze testen. Zo hangt een pH-waarde (die hen de zuurtegraad van het water vertelt) samen met verschillende factoren, zoals de hardheid (hoeveelheid mineralen) en de temperatuur van het water.

Meten waterkwaliteit van de Nederrijn Wageningen
Waterkwaliteit meten aan de Nederrijn, Wageningen

© Mugmedia 

Vanuit Rijkswaterstaat wordt er ook veel getest in de rivieren. Zo leerden ze dat het rivierwater na hevige regenval een hoge E-coli waarde meet. Dit heeft te maken met overstorten vanuit het riool, maar ook water van landbouwgronden en wegen dragen bij aan de vervuiling van de Nederrijn. 1,5e dag na hevige regenval is het meeste vuil weer uit de rivier gespoeld. E-coli geeft een goede indicatie van de hoeveelheid aanwezige ziekteverwekkers. En wist je dat pathogenen beter overleven bij koud water?

De projectgroep bedankt de diverse groep mensen die er deze meting bij waren, voor hun enthousiasme, nauwkeurigheid en kennis.  

Wil je ook de waterkwaliteit meten?

De projectgroep Drinkable Rivers Wageningen organiseert dit jaar nog meerdere meetdagen, het liefst in samenwerking met andere mensen of organisaties. Wil je binnenkort ook de waterkwaliteit van de Nederrijn meten en meer leren over hun methodiek? Stuur dan een mail naar stadslab@bblthk.nl 

Meer weten over dit project? Kijk dan eens hier.

DOE MEE!

Heb jij een idee of een vraag? Stuur Bastian een bericht, dan kijken we samen wat voor jou de beste volgende stap is.

stadslab@bblthk.nl